Impact van voorgestelde huurbevriezing op woningbouw en duurzaamheid in Holland Rijnland

25 apr , 16:00 Gemeente
image 10 66c475c3b4edf

Ministerieel plan veroorzaakt opschudding bij corporaties

In een onverwachte wending heeft het voorgestelde plan van minister Mona Keijzer om een huurbevriezing in te voeren voor 2025 en 2026 geleid tot opschudding bij woningcorporaties in Holland Rijnland. Holland Rijnland Wonen (HRW), als vertegenwoordiger van de regionale corporaties, waarschuwt voor de verstrekkende gevolgen van deze maatregel voor huurders en de bouwsector.

Impact op woningbouw en duurzaamheidsprojecten

De huurbevriezing dreigt niet alleen bestaande plannen voor nieuwbouw teniet te doen, maar heeft ook directe gevolgen voor duurzaamheidsinitiatieven. HRW schat in dat ongeveer 4300 geplande woningen niet gerealiseerd kunnen worden als gevolg van de beperkingen die de huurbevriezing met zich meebrengt. Dit betekent niet alleen een vertraging in het aanbod voor woningzoekenden, maar ook een rem op de verduurzaming van bestaande woningen, wat weer kan leiden tot hogere energiekosten voor bewoners.

Verontwaardiging en strijdvaardigheid

De abrupte koerswijziging van het kabinet wordt door HRW en andere corporaties niet licht opgevat. Na eerdere afspraken met betrekking tot huurverhogingen voelen zij zich nu niet alleen onrechtvaardig behandeld, maar zien zij ook hun inspanningen van de afgelopen tijd tenietgedaan. De bewuste verbreking van de Nationale Prestatieafspraken zorgt voor verontwaardiging en aanzet tot actie bij de betrokken partijen.

Toewijding aan huurders en woningzoekenden

Desondanks blijft HRW zich inzetten voor de belangen van huurders en woningzoekenden die de dupe dreigen te worden van deze beleidswijziging. De corporaties benadrukken hun toewijding aan betaalbare huisvesting, beschikbaarheid van woningen, duurzaamheidsdoelen en leefbaarheid in de regio. Ondanks de beperkte mogelijkheden zullen zij blijven investeren in deze essentiële pijlers.