Op 4 mei werd in Oegstgeest op verschillende locaties plechtig stilgestaan bij de herdenking van oorlogsslachtoffers. De herdenking omvatte een aangrijpende bloemenhulde bij oorlogsgraven en een emotionele herdenkingsbijeenkomst waar de namen van bijna honderd slachtoffers werden voorgelezen.
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in het Dorpscentrum deelde emeritus hoogleraar Nico Schrijver zijn inzichten over de relatie tussen de Tweede Wereldoorlog en belangrijke mensenrechtenverdragen. Schrijver benadrukte het belang van deze verdragen als juridische basis in de strijd tegen gruwelijkheden en haat. Hij waarschuwde dat oorlog en genocide vaak voortkomen uit uitsluiting en haatzaaiende retoriek.
Auteur Hans Maarten van den Brink deelde tijdens de Nationale Herdenking in het Bos van Wijckerslooth aangrijpende verhalen over de impact van de oorlog op zijn omgeving. Hij belichtte hoe mensen in zijn buurt grote tragedies hebben doorstaan en riep op om het verleden levend te houden.
Na de twee minuten stilte en de kranslegging, was er ruimte voor ontmoeting en reflectie in het Dorpscentrum. De gelegenheid bood nabestaanden en aanwezigen de kans om de impact van de oorlog te bespreken en samen te herdenken.