Op 4 mei vond in het Dorpscentrum van Oegstgeest een aangrijpend herdenkingsevenement plaats, waarbij bijna honderd slachtoffers uit de lokale gemeenschap werden geëerd. Tijdens de bijeenkomst bracht emeritus hoogleraar internationaal recht, Nico Schrijver, de diepgaande impact van herdenken op de wereldbevolking naar voren.
In zijn betoog benadrukte Schrijver de universele betekenis van herdenken en het voorkomen van toekomstige conflicten. Hij belichtte niet alleen de lokale slachtoffers, maar ook de wereldwijde slachtoffers van oorlogen en genocide door de geschiedenis heen.
Door te wijzen op internationale verdragen zoals het Anti-Genocideverdrag en het Anti-Rassendiscriminatieverdrag, benadrukte Schrijver de noodzaak van wereldwijde samenwerking om genocide en discriminatie te bestrijden, waarbij hij concrete lopende genocidezaken voor het Internationaal Gerechtshof aanhaalde.
De lezing van Schrijver eindigde met een krachtige oproep tot vrede, verdraagzaamheid en het respecteren van de rechten van alle mensen. Hij benadrukte dat herdenken niet alleen een moment van reflectie is, maar ook een oproep tot actie en verandering.
De impact van de herdenking in Oegstgeest reikt verder dan de lokale gemeenschap, en herinnert ons eraan dat het voorkomen van menselijk leed een gedeelde verantwoordelijkheid is voor alle naties.